top of page

A Cold Shower A Day, Keeps The Doctor Away!

Updated: Mar 5, 2022

Iedereen houdt wel van een lekkere warme douche, maar is altijd zo warm douchen wel zo gezond voor ons als we zelf willen geloven? We leven met de luxe dat we het nooit echt koud of warm moeten hebben. Bij koude temperaturen zetten we de verwarming wat hoger en bij warmte zetten we onze airco op. Vroeger hadden we deze luxe niet en werd ons lichaam uitgedaagd om zelf het lichaam warm of koel te houden.


Doorheen de tijd werd het leven steeds luxueuzer en hebben we veel van deze hormetische (stress) prikkels weggenomen. (hormese = ‘wat je niet doodt, maakt je sterker’.) Door het wegnemen van deze prikkels wordt het lichaam minder flexibel en veel gevoeliger voor stressprikkels die eigenlijk geen stressprikkels horen te zijn.


Vroeger kregen we de fight- flight of freeze reactie om te kunnen reageren in levensbedreigende situaties zoals bij het oog in oog staan met een leeuw. Nu reageren we op dezelfde manier bij het missen van een bus, als we een confrontatie aangaan met iemand, werkdruk, het geven van een presentatie,... Denk maar aan de klamme handjes, het niet op je woorden kunnen komen, geen blijf weten met jezelf, geen rust kunnen vinden, een plotse 'mist' in je hoofd, het boos worden tijdens het autorijden en ga zo maar verder. Je hebt dit ongetwijfeld wel al eens meegemaakt en dit duidt erop dat je lichaam niet flexibel genoeg is om om te kunnen gaan met dit soort prikkels. Daag jezelf dus uit en bouw de conditie van je lichaam op door je af en toe bloot te stellen aan hormetische prikkels.


Het is goed om je lichaam te prikkelen met een koude douche als hormetische stressprikkel want het:


- doorbreekt chronische stress en maakt je weerbaarder tegen komende stress

- Boost je immuunsysteem

- Verbetert je bloedcirculatie

- Verbetert je lichamelijke prestaties maar ook je mentale veerkracht

- Maakt je meer alert

- Zorgt ervoor dat je 's ochtends beter wakker bent omdat je je 'Cortisol Awakening Response' een boost geeft

- Stimuleert je vetverbranding


OPGELET

Ik raad je wel aan om 's morgens koud te douchen en niet 's avonds omdat het er ook voor zorgt dat je meer alert wordt. 's Avonds geniet je best van een lekkere warme douche of breng een bezoekje aan een sauna zodat je helemaal ontspannen bent voor een goede nachtrust.


Heb je hart- en vaataandoeningen en wil je ook de koud- warmte therapie proberen? Bespreek dit dan eerst met een specialist.


Heb je nog vragen na het lezen van dit blogbericht? Plaats ze gerust hieronder of stuur een mailtje naar margot@pressplaynow.be ! :)

48 views0 comments

Comments


bottom of page